Γ ΛυκείουΠανελλαδικές

Μηχανογραφικό 2025: Οδηγός για τις Σωστές Σπουδαστικές Επιλογές

Άρθρο του Πάνου Σταυρόπουλου

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Συχνές Ερωτήσεις που Δέχεται ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

• Όλα τα Πολυτεχνεία έχουν πάρει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα;
• Τι είναι ακριβώς το Βιοϊατρικών Επιστημών;
• Ο αδερφός μου σπουδάζει στο Ηράκλειο της Κρήτης, εγώ αν περάσω στο τμήμα που θέλω θα έρθω σίγουρα Αθήνα;
• Μου αρέσει η Χημεία αλλά δεν αγαπώ τα Μαθηματικά να πάω στο Χημικών Μηχανικών;
Αυτά είναι ελάχιστα από τα εκατοντάδες ερωτήματα που δέχεται ένας σύμβουλος σταδιοδρομίας όσο πλησιάζουμε στην περίοδο του Μηχανογραφικού. Είναι γεγονός πως πολύ λίγοι μαθητές λίγες βδομάδες πριν τις εξετάσεις και 2,5 μήνες πριν το Μηχανογραφικό είναι ενημερωμένοι, έχουν στόχο, έχουν βρει εναλλακτικές αν δεν πιάσουν το τμήμα της πρώτης τους επιλογής.

Χρονοδιάγραμμα: Βαθμολογίες & Μηχανογραφικά

Πολλοί πιστεύουν πως η κατάλληλη εποχή για να διερευνήσουν τις επιλογές τους είναι μετά τις Πανελλαδικές αφού πρώτα θα έχουν μάθει τους βαθμούς. Για να το δούμε λίγο καλύτερα αυτό. Πότε θα βγουν οι βαθμολογίες φέτος; Μάλλον 27 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή. Πότε θα ξεκινήσει η περίοδος των Μηχανογραφικών; Μάλλον 7,8 Ιουλίου και θα διαρκέσει 9 με 10 μέρες. Επομένως, ο μαθητής έχει περιθώριο από τη μέρα που θα βγουν οι βαθμοί μέχρι την έναρξη των μηχανογραφικών καμιά δεκαριά ημέρες στις οποίες είτε κάνει διακοπές είτε κοιμάται είτε είναι όλη μέρα έξω. Άρα μάλλον η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για να οριστικοποιήσεις τις αποφάσεις σου αφού, όμως, έχεις κάνει την κατάλληλη διερεύνηση νωρίτερα.

Οι Επτά Βασικές Ενέργειες των Υποψηφίων

Και πάμε στην ουσία…τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι;

  1. Διερεύνηση Επιλογών Σπουδών
    Πρώτον, να μπω σε μια δωρεάν πλατφόρμα ή σε κάποια πλατφόρμα που μου προσφέρει το φροντιστήριό μου και να δω ποιες επιλογές έχω στο πεδίο μου (δυστυχώς, οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν ιδέα). Αφού το κάνω αυτό και επειδή σίγουρα θα έχω απορίες όπως το τι κάνει ένας χημικός μηχανικός ή ένας απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων μπορώ να ρωτήσω στο ChatGPT και να πάρω μια κατατοπιστική απάντηση.
  2. Μελέτη του Οδηγού Σπουδών
    Δεύτερον, αφού καταλάβω σε τι ανταποκρίνεται το κάθε τμήμα έρχεται η ώρα να δω τον οδηγό σπουδών. Προσοχή, όχι μόνο τα μαθήματα αλλά τον οδηγό σπουδών που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του κάθε τμήματος. Γιατί είναι χρήσιμος; Θα βρεις το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος και όχι μόνο έναν γενικόλογο τίτλο, ποια εργαστήρια μπορεί να υπάρχουν και με τι ασχολούνται, πόσοι καθηγητές είναι μόνιμα μέλη και δεν θα εξαρτάσαι από τις συμβάσεις του κράτους με βοηθητικό διδακτικό προσωπικό. Προσοχή στα επαγγελματικά δικαιώματα ή στις διπλές κατευθύνσεις που μπορεί να έχει το τμήμα.
  3. Οπτικοποίηση μέσω Βίντεο
    Τρίτον, ήρθε η ώρα των videos. Ψάχνουμε στο YouTube αν το τμήμα έχει κανάλι για να δούμε ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις. Επίσης, κανάλια όπως το Your Career, Στάση Πανεπιστήμιο, Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας θα σου φανούν πάρα πολύ χρήσιμα αφού θα ακούσεις επαγγελματίες και φοιτητές να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους.
  4. Εναλλακτικές Επιλογές
    Τέταρτον, βρες επιλογές από ψηλά μέχρι χαμηλά. Πολλά παιδιά έχουν καταλήξει στην Νομική, στην Ιατρική, σε ένα Πολυτεχνείο αλλά δεν έχουν βρει εναλλακτικές αν κάτι πάει στραβά με τις εξετάσεις. Δεν είμαστε γεννημένοι μόνο για ένα πράγμα. Επομένως, ανοίγουμε τη βεντάλια μας.
  5. Επαφές με Επαγγελματίες
    Πέμπτο, ερχόμαστε σε επαφή με επαγγελματίες. Ο μπαμπάς, η μαμά, οι καθηγητές μας σίγουρα θα γνωρίζουν επαγγελματίες ώστε να σε φέρουν σε επαφή μαζί τους και να ρωτήσεις όσα θες να μάθεις, ίσως και να δεις και τη δουλειά από κοντά.
  6. Σχεδιασμός Μηχανογραφικού & Μετεγγραφές
    Έκτο, προσέχουμε όταν θα φτιάξουμε το μηχανογραφικό μας και την περίπτωση των μετεγγραφών αν σας ενδιαφέρει. Οι αντιστοιχίες των τμημάτων ανακοινώνονται πριν το Μηχανογραφικό. Προσοχή σε περίπτωση που έχω ήδη κάποιον αδερφό/ή που σπουδάζει σε τμήμα μακριά από την πόλη μου.
  7. Μακροπρόθεσμη Προοπτική
    Έβδομο και τελευταίο…μην εστιάζεις μόνο στο επάγγελμα. Θα δουλεύεις μέχρι τα 75 σου. Τα επαγγέλματα θα αλλάξουν, εσύ θα αλλάξεις αλλά όλη αυτή η διαδρομή είναι ωραία να ξεκινήσει από μια αφετηρία που σου ταιριάζει, που θα σου επιτρέπει να εξελίξεις τις δεξιότητές σου, που θα ξυπνάς το πρωί με χαρά και ενδιαφέρον να πας. Το θέμα δεν είναι να μπεις στο Πανεπιστήμιο αλλά να βγεις. Σπούδασε αυτό που αγαπάς, στο οποίο θα είσαι δημιουργικός, θα το εξελίξεις, θα ενδιαφέρεσαι γι΄αυτό και άσε το επάγγελμα για αργότερα.

Συμπέρασμα

Καλή τύχη στις εξετάσεις και πίστεψέ με υπάρχουν υπέροχα τμήματα από 10.000 μόρια…άρα ανοιχτό μυαλό χρειάζεται, ψάξιμο και ψυχραιμία. ​

Γιάννης Ζαμπέλης
Γειά , είμαι ο Γιάννης Ζαμπέλης

Μαθηματικός, Φροντιστής, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *